Bolloga, altă mâncare de pește

Vizită de Lucru la Păstrăvăria Ecologică și Băcănia Bolloga, Cluj-Napoca

 

“Haideți la Bolloga!”

“Haideți la Cluj-Napoca să vizitați o băcănie în care nu mai e nevoie să cercetezi la nesfârșit etichetele, pentru că o facem noi, cu maximă responsabilitate! Haideți să simțiți gust de păstrăv fără antibiotice, fără formol și alte chimicale de care ați mâncat până acum fără să știți, odată cu peștele. Pentru că noi creștem păstrăv ecologic sub brandul Bolloga (de la localitatea cu același nume) și nu știu câți mai fac asta în țară!”

Așa ne-a îmbiat Ovidiu Oltean, managerul Păstrăvăriei Ecologice Bolloga, cu un mesaj pe Facebook și o explicație telefonică.

Da, desigur, toți avem afaceri curate, toți ne străduim, toți ne lăudăm marfa, ehei, sună bine promisiunile dar nouă ne trebuie dovezi, analize de bun simț, vrem să privim în ochii celui care face afirmații curajoase, trebuie cercetat și despicat firul în patru ca să putem recomanda, la rândul nostru.

Ne-am propus să ajungem la Păstrăvăria Bolloga, să vedem cu ochii noștri ce înseamnă creștere ecologică a păstrăvilor și de ce nu e la îndemâna oricui.

O afacere care scliPește

Și am ajuns. În satul Bologa, la 70 km de Cluj-Napoca. Un peisaj mirific, un aer curat aproape palpabil, cer albastru ca o cortină spectaculoasă, pâlcuri de pomi cu coroana deasă, o construcție tip baracă și bazine mari, rotunde, cu oameni trebăluind în jurul lor. Parcă suntem în excursie pe Lună, unde am descoperit craterele pline cu apă, sau undeva pe un tărâm nepământean, e ceva cu totul deosebit să calci pe aceste meleaguri, să respiri acest aer, simți că doar experiența asta e de-ajuns și ți-ai încărcat bateriile pentru o vreme. Asta înseamnă pitoresc.

Ovidiu, un antreprenor energic și sfătos, sigur pe el, abia așteaptă să ne revenim din admirat împrejurimile și să realizăm că face un lucru bun.

“Zi-ne, Ovidiu, chiar tot peștele non-ecologic de pe piață este toxic, are formol, antibiotice, medicamente și ce ai mai spus tu de ne-ai făcut părul măciucă, chiar numai voi înotați contra curentului?”

“Da, și vă zic și de ce.”

Și, ghidându-ne prin toate cotloanele Păstrăvăriei nou-înființate cu accesare de fonduri europene, ne-a explicat lucruri neștiute despre certificarea ecologică și furcile ei, organisme internaționale pe care trebuie să te califici să le convingi, cu care nu poți să faci mici înțelegeri, despre beneficiile unei alimentații cu păstrăv ecologic, despre cum și-au propus el și soția lui, Ena,  să iasă în lume cu un produs curat, pe care să-l ofere clienților, cu inima deschisă.

 

Contra curentului

Luăm la pas, ca o comisie de control, fiecare bazin, numărăm peștii, da, se poate, ne minunăm că-s așa puțini în fiecare loc. “Da, este obligatoriu ca acești pești să înoate în voie”, ne explică Ovidiu, “este știut că păstrăvul merge contra curentului, prin urmare îi creăm condiții armonioase, aproape de felul său de a crește. Nu-i înghesuim ca pe oameni în autobuze la ore de vârf, de aceea nu-s apăsați de depresii ca acei călători și sunt mai fericiți și mai zburdalnici decât cei crescuți în alte condiții, doar pentru cantitate.”

Într-adevăr, observăm că păstrăvii au mărimi diferite, unii cât o palmă, alții cât o franzelă, mai descoperi și uriași, se mișcă în voie și au loc, foarte mult loc. Și noi am avea loc să ne scăldăm acolo, nu ne-am ciocni de ei. Ovidiu ne spune că este un prim semn pentru a ști că mănânci ceva bun. Peștii identici, măsurați cu rigla, pe care-i găsim în supermarketuri au fost ajutați cu diverse întăritoare să fie de aceleași dimensiuni. Un alt semn este culoarea, apoi gustul.

O investiție uriașă de fonduri europene, direct proporțională cu dorința acestei familii de a crea ceva folositor cu adevărat, a fost făcută în satul Bologa. Oameni de-ai locului sunt angajați să aibă grijă de bazine, de puieți, să le dea de mâncare, să-i monitorizeze, să curețe des arealul. Totul trebuie ținut în frâu cu maximă atenție, altfel pot fi descalificați de forul internațional care-i verifică, periodic. “De-asta nu fac toți ferme ecologice, că este greu”, oftează Ovidiu. E foarte greu să fii prompt și să menții condițiile optime, agreate la nivel mondial.

“De ce nu v-ați aliniat celor care cresc pește țintind cantitatea? Ar fi fost mult mai ușor, nu?”

“Noi am devenit părinți și am vrut pentru Victor, băiatul nostru, ce e mai bun și curat. Ca toți părinții. Doar că, în plus, noi ne-am înhămat la a face imposibilul posibil, la a construi o afacere, dorind să nu ținem doar pentru noi astfel de produse. De aceea sunt mai scumpe, e multă atenție, multă muncă înglobată în ea. Ne-am schimbat total viața.”

Ecologic, cât ai zice Bolloga

Așa încep multe familii tinere business-uri. De dragul copiilor lor.  Nu se găsesc de-ajuns pe piață, așa că pun mâna și le fabrică, le produc, le creează ei.

Pentru familia Oltean, pasul al doilea, lansarea Băcăniei Bolloga, a venit de la sine, din nevoia de a comercializa păstrăvul, pentru asta era nevoie de un loc. Cum locuiesc în Cluj-Napoca, spațiul era clar. În cartierul Bună Ziua, o încăpere mijlocie, cochetă, în care angrenează alți producători români serioși de alimente trebuincioase în gospodărie. Le verifică cu toată atenția, în băcănia lor trebuie să fie doar produse cu certificate valabile care să ateste calitatea superioară, e obligatorie lipsa compromisurilor care scad prețul. O pondere mare o au produsele românești de nivel maxim de calitate, de la legume la vinuri. Și, bineînțeles, păstrăvul tronează, este alimentul pe care mamele îl preferă la momentul diversificării în alimentația bebelușilor lor, este alimentul care se poate și găti rapid la fața locului, care nu rămâne de pe-o zi pe alta, în fiecare zi este adus, proaspăt, de la fermă, este alimentul pe care l-am gustat și noi.

Vă spunem doar atât. Echipa noastră nu e mare consumatoare de pește. Ce să-i faci. N-ai ce să-i faci. 🙂 Simandicoși. Capricioși. Dar gustul nemaipomenit ne-a convins. O bucurie culinară. Un regal. Ușor, gustos, cu carnea trandafirie, cu gust delicat. Delicios. Pe farfurii a rămas doar șira spinării, nu am devorat-o, ca să nu părem OStentativi.:))

Oricum, merită făcută încercarea, personal, de fiecare. Nu trebuie să ne credeți pe cuvânt. O dată doar să luați un păstrăv ecologic și veți uita ce se numea înainte pește pentru voi. Pentru amatorii de produse de casă, Bolloga a devenit și un brand de zacuscă cu păstrăv, pate de păstrăv, icre și alte bunătăți, dar și-a extins linia și cu gemuri, dulcețuri, sosuri, murături, de casă, toate sub stricta cerință de a conține numai ingrediente nutritive, de proveniență România. Este una dintre cele mai bine garnisite cu produse autohtone băcănii din câte am vizitat.

“Suntem pește tot”

Dincolo de marile câștiguri pe care alții le-ar interoga, ce profit, cu ce implicații financiare se confruntă, ce marjă de risc au în vedere, specialiști și analiști le-ar lua la bani mărunți, pe noi ne bucură consecvența cu care Ena și Ovidiu Oltean ridică repere de calibru. Ne bucură că există dârzenia asta și mai ales dorința de a propune calitate, de la A la Z.

Pentru că, iată ce atuuri valoroase are această afacere de familie:

  • ferma este pusă la punct și respectă toate cerințele de certificare ecologică
  • oameni ai locului au ce munci, condițiile sunt grele, dar decente și sunt plătiți generos
  • oricine vrea să viziteze ferma de la Bologa va avea spații de odihnă și plimbat printre bazine, nimic nu este ascuns privirii, deci motive în plus de a avea încredere
  • zona Păstrăvăriei este minunată și din punct de vedere turistic
  • băcănia este aprovizionată cu cele mai bune produse de la noi și de pe-afară
  • păstrăvul se poate și găti pe loc deci poți lua masa chiar acolo, în băcănie
  • pentru cei care nu se pot deplasa se livrează personal, în Cluj-Napoca dar și în alte localități din țară, în condiții de maximă siguranță

 

 

Ar fi așa plăcut să știm că și alte familii au avut curajul să ducă la capăt demersuri de genul acesta, că doar sănătatea este primordială, mai sunt multe nevoi și mare e suprafața țării, iar oameni care ar prefera să manânce sănătos sunt oriunde. Deja am vizitat astfel de temerari, cu afaceri izvorâte din dragostea de fii, fiice, nepoți, mame, rude, familie. Când se pornește de la astfel de resorturi emoționale, parcă afacerea capătă o aură aparte, parcă e mai ușor să reziști în junglă, parcă zâmbetul e complet, din inimă. Dar mai este loc, mai sunt multe nevoi, acoperite deocamdată artificial, cu importuri de porcării și pansamente din chimicale.

Să sperăm că vă veți convinge și veți duce vorba. Să sperăm că românii vor cumpăra de la românii de ispravă, produse de sezon, care le fac bine. Să sperăm că familia Oltean va ține calitatea la același nivel și va răzbi cu noi exemple de ștachete ridicate.

Semne bune sunt. Dacă treceți prin Cluj-Napoca, aflați că s-a mai deschis o Băcănie Bolloga și e posibil să apară și altele, poate chiar o franciză, că toată țara are nevoie de produse nutritive, gustoase, din creștere, nu din adaosuri-surogat. Deocamdată există mașini avizate DSP, cu încăperi frigorifice, care să transporte păstrăvul, oriunde ați fi.

Noi am fost, am văzut, am gustat, așa că zicem mai departe. Familia Oltean se luptă cu toate forțele să mențină standardele eco, deși știm nu doar din mărturiile sale cât e de greu. E aproape supraomenesc. Sperăm să-i țină forțele și entuziasmul. Sperăm să merite. Ei ne asigură, optimiști, că “Suntem pește tot”.

Se aruncă cu piatra în pomul care dă roade

PS. Familia Oltean are și ceva șicane, ca orice afacere care merge, în jurul ei sunt sceptici, oameni care ridică sprîncene, unii care chiar “cercetează” îndeaproape, îndoindu-se de calitatea eco a păstrăvului de Bolloga. E foarte bine să privim critic acțiunile din jurul nostru. Dar uneori răzbate doar o stare negativă, lipsită de argumente, de dovezi palpabile, o dorință de a împroșca mai degrabă decât de a face bine. Noi am citit marile acuze scrise în nume personal de un jurnalist local furibund și am descoperit multe inexactități, acuze care sunt așa de înverșunate încât pierd obiectivitatea. Luăm doar un exemplu flagrant. Se spunea în articol că e murdărie și haos. Fără a se fi deplasat măcar. Noi am fost acolo. Putem spune că totul era nou-nouț și îngrijit cu atenție de cei cîțiva angajați ai locului. Cînd am citit articolul defăimător, ne-a sunat disonant acea acuză legată de igienă. Părea doar un articol răuvoitor, lipsit de argumente, așa că am adăugat precizarea unor oameni care s-au deplasat și au filmat acolo. Nu suntem în măsură să facem controale și anchete exhaustive, noi spunem ce am văzut, gustat, probat.

You may also like

Leave a comment