Omul cu floare în nume, de la BOgardens

Vizită de Lucru la BOgardens, Roman

 

Moldova. Cea la care ajungi pe o bandă și jumătate, dacă mergi cu mașina. Ești cu nervii încordați la maximum după câteva ore de rulat. Orașul Roman. Începi să-ți revii. Aer curat. O întindere mare, plină cu plante de tot felul. Bogdan Florea, unul dintre cei mai activi antreprenori locali, lucrează în aer liber, în curtea lui. Nu de ieri, de mai bine de 13 ani a luat-o pe cont propriu. Adevărul e că se cam cunoaște pe el munca în aer liber, muncă fizică, nu are nevoie să meargă la sală. E suplu, energic, ars de soare, vorbește tare și răspicat despre pasiunea sa, plantele. Doar a terminat…ce credeți? Horticultura! Adevărul e că un Florea trebuie să se gândească la flori când își alege pasiunile. E obligație de nume.

Bine, curtea de care vă spunem nu e cea a casei de locuit, e perimetrul BOgardens, afacerea lui, unde îngrijește puieți: de brazi, magnolii, tuja, plante decorative de pe alte meleaguri, îi îngrijește până îi adaptează la condițiile locale și îi vinde apoi către clienți pasionați, oameni care-și aranjează curțile cu astfel de frumuseți. Ca la pepiniera de fotbal, unde copiii devin fotbaliști în toată puterea cuvântului, ca apoi să fie valorificați de echipe profesioniste. Crește plante ornamentale. Orice ți-a plăcut vreodată, orice ai visa să ai în propria grădină și se poate adapta la condițiile din România, el are. Tentația e să-l invidiezi. Toată ziua să respiri oxigen pur, printre copăcei, plante, flori, tufe care înfrumusețează grădinile, bașca rulouri de gazon cu care tapetează curțile oamenilor care cer așa ceva. Se vede de la o poștă, din însuflețirea cu care vorbește, că și-a găsit menirea. Afacerea merge, cu diversele inerente variațiuni, modulații de-a lungul timpului, dar Bogdan se simte fericit în lumea sa verde. De invidiat și de urmat ai zice, cu ochii-nchiși.

Da, poți să-ți propui să urmezi acest model.

Însă nu e deloc ce pare a fi. Nu e un tablou idilic, static. Liniște, pace, copăcei, păsărele, Zâna Florilor și cea a Pădurii, neah, asta se vede la suprafață. E un tumult în realitate, o goană nebună. Bogdan ne vorbește de nopți nedormite, de clienți cărora trebuie să le monitorizeze plantele vândute, în evoluția lor, de plante importate care nu s-au adaptat condițiilor în ciuda eforturilor, bani pierduți, distanțe parcurse, investiții noi, fenomene naturale necontrolabile, de lipsa oamenilor care să-l ajute, nemaivorbind de cei care să știe meserie, o mulțime de piedici și capcane, care pentru el au devenit provocări.

Dorim o discuție, ca să-i cunoaștem munca, echipa, visele. Că totuși, pare munca ideală. Am vrea și noi să fim așa antreprenori de succes, sțând la iarbă verde. Este gata de povestit, de împărtășit oricui interesat în ce constă ziua sa de muncă. Dar stați o clipă. Revine la noi, după ce a plivit împreună cu Nea Costel și soția lui, localnici, ajutoare de nădejde, care știu să citească plantele dintr-un foc.

Punem camera în funcțiune și Bogdan ne poartă spre lumea adevărată a plantelor în creștere, cu toate provocările sale, ne povestește despre cum i s-a întețit pasiunea în timp, despre ramificațiile pe care le-a creat treptat afacerii sale. Astăzi asigură și mentenanța curților unor mari retaileri, are clienți pretențioși cărora le construiește aranjamentul grădinilor și zonelor verzi, are treabă de nu-și vede capul. De multe ori trebuie să o ducă la capăt el însuși, pentru că forța de muncă e o reală problemă. A început să apeleze la muncitori sri-lankezi, cu care are povești inedite, de umplut o carte. Nu este sigur dacă afacerea sa va fi preluată de cei doi copii ai săi, pare că aceștia au deocamdată alte preocupări, nu vrea să le răpească timpul dedicat învățăturii, exact cum la fel de permisiv este cu puieții săi, lăsându-i să se dezvolte în legea lor, cu atenție și grijă la fiecare, pentru a putea fi puternici și rezistenți mai apoi.

Da, sunt multe probleme, sunt ajustări din mers, sunt lipsuri și provocări la tot pasul, dar ziua aceasta în aer curat este una pe cinste, care ne-a rămas adânc întipărită în memorie, simți că ai puterea să le înfrunți pe toate, ne confirmă și omul nostru cu floare în nume și în sânge. E clar că în ciuda a orice chiar este o muncă nobilă, frumoasă, care te răsplătește dacă o faci cu drag. Și pe deasupra îți face o poftă de mâncare teribilă.

Drept care dăm o fugă la Reasons, un bistro cochet din Roman, recomandat de Bogdan, cu mâncare excelentă și oameni așa drăguți că tare o să-i punem și pe ei în grădina noastră cu oameni de ispravă, numită Vizita de Lucru.

You may also like

Leave a comment