Hai să-ți ghicesc în cafeaua Fortuna
Vizită de Lucru la compania Cafeaua FORTUNA, Dragomirești Vale
– Iti fac o cafea?
– Fa-mi, dar degeaba imi faci, ca nu ma pricep s-o gust, s-o beau..
– Pai te invăț dacă iți faci drum la noi la Fortuna.
– Să vin in Vizită?
– Da.
– Vizita de Lucru vreau să zic, adică ma puneti si la treaba?
– Da, normal.
– Gata. Vin.
– Nu vin, cafea.
– Stiu, dom’le, deci vin.
– Deși se degustă ca un vin, e totusi cafea….
– Cafea, cafea, stiu, de cafea vorbim! Atita lucru cunosc si eu, neexperimentata acestei licori, ca Fortuna este despre cafea, de haaat..ani de zile.
– Bun, deci ai invatat lectia I. Liber la vizite.
FORTUNA
NOROC DE CAFEA
N-ai baut ce trebuie, de-aia rezisti cafelei. Hai sa ne vizitezi. Asta mi s-a zis intr-o zi si n-am ezitat. E clar ca ma voi integra. Prea imi placea mie mirosul de cafea proaspat rasnita inca de cand eram copil si ramaneam vrajita in cofetaria de la parterul blocului meu cand auzeam bizaind aparatul ragusit care macina de zor. Sa lucrezi in miros de cafea…eh…asta trebuie sa fie raiul.
LA CONCURENTA CU MIROSUL DE PAINE.
Am vrut mai multe lectii, deci am cautat fabrica pe Google sa stiu totul de-a fir a par, sa nu ajung acolo nepregatita, sa ma dea pe usa afara..
Zice asa Google-ul:
Cafea Fortuna este o companie producătoare de cafea din România[1].
Asa este. Am verificat. Am vorbit in maghiara si in portugheza. Nimic. Cum am zis un “Buna!” Mi s-a raspuns “Da, e buna, multi cafegii recunosc”
Sint romani, atit managerii cit si angajatii. Am vorbit cu ei, ne-am inteles excelent, fara translator, intr-un grai curgator precum cafeaua pe care o turnau relaxati in cesti, spre a fi mingiiata de papilele invitate, pentru care se stie ca gustul se discuta.. Angajatii puneau in practica povestea pe care o ascultaseram vrajiti toti cei prezenti pina sa intram in fabrica. Pur si simplu se intimpla sub ochii nostri. Luau cafeaua venita cu parafe si stampile din America de Sud, o carau pe paleti, luau sacii si-i sortau, ii goleau si trimiteau mai departe gastile de cafeasa se confrunte cu alte situatii de viata de cafea.
Creau toate conditiile unei noi aventuri.
Ca de-aia au venit in Romania boabele de cafea verzi, sa se distreze cit mai sint tinere. Ele stiu inca de cind sint mici si se cuibaresc in crusta lor molateca, cocotate pe arbustii din Columbia sa zicem, ca undeva in Europa este tara aceea cu oameni ospitalieri, care-i asteapta cu celebrul parc de de distractii Fortuna, cu tobogane care comunica cu plaje fierbinti unde se pot praji in voie, din care pot sari in caruseluri sofisticate unde se hirjonesc racorindu-se bine, cu spa-uri unde persoane foarte dragute si extrem de delicate le fac masaj, le cerceteaza sa se simta bine si sa fie libere.
SA CREEZE BUN GUST.
Tot din pruncie bobitele astea destepte de cafea stiu ca dupa aventurile de tinerete se duc si ele la casele lor, invesmintate in diverse ambalaje, dupa felul fiecareia. Si dupa acest periplu incepe viata adevarata, in familiile de ramani care se preocupa sa le gazduiasca in ibrice, in aparate ultracomplexe, numai sa se simta ele bine si sa dea tot ce au mai bun. Pentru ca se si asteapta mult de la ele, nu-s lasate chiar asa de capul lor, sint indrumate sa se dezvolte in cafea excelenta.
VISUL LOR.
Si apoi ele isi aleg cariera. Unele devin expresso, altele vor la ibric, multe vor sa treaca prin filtru, unele opteaza pentru presa si tot asa. E o mindrie pentru ele sa aplice pentru a ajunge Meridian (un soi de master in cafea) sau Rendez-Vous, dar cele mai multe isi doresc pur si simplu sa fie 3 in 1. Sa fim si noi asa, de 3 ori mai multi lauri am avea…
DE CURIOZITATE UITE
CE ZICE GOOGLE
Cafea Fortuna este un brand romanesc cu experienta pe piata care se mandreste cu faptul ca acorda atentie preferintelor romanilor de a prepara/servi cafeaua. In Romania cultul cafelei are la baza/este inspirat de modul turcesc de preparare. Astfel majoritatea consumatorilor de cafea macinata o prepara prin fierbere la ibric. Fiecare are “reteta lor”, felul lor de a arata ca au facut cafeaua cu grija si dedicare.
VIATA DE CAFEA.
Ce mai zice Google-lul, sec, fara implicare: compania deține un centru de producție situat în comuna Dragomirești Vale (județul Ilfov), aprovizionat cu materie primă de la producători externi de cafea verde[2].
VERIFICAT SI ACEST ASPECT
Precum Maida Vale in Londra, Dragomiresti Vale apare maiestuos dupa ce strabati citiva kilometri de autostrada spre Pitesti. Si dupa ce faci citeva viraje dibace, ajungi la Fortuna. Asa nimeresc si aceste neastimparate picaturi de soare verde, intra in fabrica si se prajesc dupa diverse retete, ca sa devina irezistibile. Asta e ideea lor de viata fericita. Din 2006 dau petreceri dupa petreceri in piscine numite cesti si jacuzzi numite cani cu apa fiarta, iar marele premiu este plescaitul de placere al oamenilor care le toarna pe git.
Dar Google-ul nu stie ca exista acolo in fabrica nea Dan, cu care am eliberat sacii de cafea verde, habar nu are de nea Marcel, care lucreaza de peste 25 de ani la Cafea Fortuna si masoara din ochi culoarea cafelei, desi are locul sau si un aparat care face asta electronic. Nu stie despre doamnele cu care am jucat eu septica cu cite 5 pachete de Rendez-Vous, de aceea am schimbat numele jocului in cincica. Nu stie cit de frumos si cu pasiune ne-au explicat cei care gusta cafeaua in mod profesionist si o mentin la aceleasi standarde de ani de zile.
Ne-au adus filme cu boabe de cafea tinere, verzi, inocente, debusolate, inainte sa dea Fortuna peste ele si noi am remarcat diferentele acum, cind le intilneam in real life si puteam sa le vedem aramii, pleznind de sanatate, facindu-si treaba excelent si dindu-ne autografe cu gratie in chiar timpul alunecarii pe git.
MOMENTUL ADEVARULUI
Am testat si eu, in ignoranta mea si sub indrumarea rabdatoare a mentorilor aproape ca am sesizat diferentele dintre cafeaua Robusta si Arabica, dar nu pot sa vi le zic chiar acum. Ca ma duc la solar, sa ma prajesc bine, ca verde am fost destul. Trebuie sa fac asta. Daca da si peste mine Fortuna si ma va sorbi cineva la un moment dat? Vreau sa aud lumea exclamind admirativ: mmm, in sfirsit, o Gianina pentru milioane de Gianinute!
UPDATE
Dupa aceasta Vizita vad numai panouri cu Rendez-Vous, invat lumea cum e cu cafeaua prin Africa si America Centrala si de Sud, le verific cu tupeu oamenilor culoarea cafelei din ceasca si explic la nesfirsit cum se degusta astfel incit sa simta soarele mingiietor cum cade peste intinderile cu arbusti de cafea. E greu, dar merita. E job-ul ideal.
Si altceva. Google-ul ma roaga insistent sa completez la definitia Fortuna de pe Wikipedia, inca mai stau pe ginduri. Pentru a afla senzatii si a cunoaste lumea cafelei de Romania, iti trebuie macar o Vizita Acolo.