La Ateliere Fără Frontiere Superleguma salvează lumea
Vizită de Lucru la Bio&Co, by Ateliere fără Frontiere, Ciocănari, județul Dâmbovița
Superleguma. Salvează. Lumea.
Când spunem Superleguma, e musai să vă gândiți la leguma aceea de-o căutăm toți, pe care bunicii o aveau by default cum s-ar spune, crescută în pământ curat, cu apă curată, în aer curat, fără prea multe zorzoane (a se citi otrăvuri) care s-o umfle, s-o lățească, să-i facă o formă uriașă, lipsită de gust., care să ne bucure simțul gheșeftului, adică uraaa, am luat mult cu mai puțin. Superleguma este cea care crește odată cu bucuria din inima omului și dă la rândul ei, vioiciune, energie, sănătate celor care o consumă.
Când spunem Salvează, este vorba de Asociația Ateliere Fără Frontiere, care, cu o echipă inimoasă ajută, intermediază, dădăcește, repară, face orice trebuie pentru ca în atelierele sale să intre acești oameni loviți de soartă și să-și rescrie norocul.
Ei adună și monitorizează cazurile sociale din diverse zone ale țării, îi învață pe omuleți meserii, le dau de lucru, îi readuc la potențialul lor maxim sau le descoperă priceperi neștiute, redându-le respectul de sine. Îi salvează, de multe ori, din ghearele neputinței și disperării.
Când spunem Lumea, ne referim la oamenii necăjiți ai societății, victime ale abuzurilor sau violenței domestice, sărăcie extremă, familii monoparentale, în două cuvinte, cazuri sociale. O lume întreagă, care apare la știri, de sărbători și cam atât.
Semnificația acestui titlu de articol este ușor de descifrat acum. Nu e vorba de un film american, nici de personaje de benzi desenate, nici măcar de povești de adormit copiii, ci de realitate pură.
Îngeri păzitori
Avem această Asociație, Ateliere Fără Frontiere, care și-a suflecat mânecile și și-a dedicat timpul și energia semenilor săi mai puțin norocoși, a creat condiții pentru oamenii de la țară, șomeri sau extrem de săraci, le-a oferit întinderea unei ferme ecologice numite Bio&Co, în satul Ciocănari, unelte și echipamente moderne, consiliere și prietenie, pentru a munci în condiții decente, absolut normale. Oamenii din satul Ciocănari au un venit constant din munca la câmp, într-o fermă ecologică. Îngrijesc acolo legume de tot felul, de la roșii cherry la vinete de toate culorile, de la napi la fasole.
Au cabinele de schimb amplasate chiar lângă locul cu sere și câmp cultivat, au tractor, au pauze de masă bine delimitate, au 2 tineri ingineri agronomi care-i ghidează. Au șansa de a produce împreună o recoltă pe cât de gustoasă, pe atât de sănătoasă. Pe care o cumpără, furibund, sub forma coșului de legume eco, oamenii de la orașe, care nu au prea des parte de alimente ca la bunicii de la țară. Au bucuria că fac bine, la rândul lor.
Lorita și Mihaela ne-au descris cu mult drag în mai multe rînduri, chiar și live pe Facebook ceea ce face Asociația Ateliere Fără Frontiere, de ani, cu pasiune. Lucrează cu o parte din oameni pe câmp, la ferma Bio&Co, în funcție de operațiunile agricole specifice de peste an, cu o altă parte repară calculatoare și le oferă copiilor din medii defavorizate, fără posibilități de a achiziționa așa ceva, iar cu cei potriviți și pricepuți la lucrul meticulos au creat o linie de reciclat mash-uri și pânze publicitare, deja cunoscuta Remash. Sunt oameni care nu au școală, nu au experiență în asemenea operațiuni? Nu-i nimic, se învață. Au răbdare cu fiecare, e o izbândă să recuperezi acești oameni, să le dai un nou impuls în viață, să-i vezi iar zâmbind și mulțumind cu lacrimi de recunoștință.
Deja ne este dor de Geta cea arsă de soare, curioasă, veselă și pusă pe întreceri. Am stat o zi cu ea la câmp. Muncește râzând. Râde copios când ne vede că ne ferim pantofii de noroi, râde când culege roșii, râde povestind aventurile ei la sapă.
Lorita și Mihaela ne-au divulgat faptul că ea are o viteză impresionantă la orice lucrare de pe câmp. Am văzut și noi. Abia am ținut pasul din priviri cu ea. Ar fi victorioasă la o emisiune națională Culegătoarea României, că tot e în vogă să ne arătam talentele. Geta ne-a zis-o pe șleau, îi place să învețe repede ca să scape rapid de treabă, așa că de-aia se grăbește mereu, lucrează de 6 ani la Bio&Co și a fost o mană cerească pentru ea șansa dată de echipa Loritei. “Ce făceam acasă? Nimic. Așa, sunt utilă,” spune, râzând. A cunoscut timpuri diferite, cu ingineri-agronomi diferiți, a mai adus și ea prietene, mame singure cu copii de crescut, care au căpătat un sens muncind, au devenit o familie, nu concepe să încheie prietenia cu echipa Atelierelor.
Cadouri binevenite oricând
“Dacă mai veniți, deși nu cred, să ne aduceți haine pe care nu le mai purtați, de-alea frumoase, de la București”,,ne aruncă ea, jumate în glumă, jumate în serios, visând la puțină cochetărie. “Deși nu cred” Geta e Stan Pățitul. Firește că ne ambiționăm să mai venim. Deși, dacă ne-o luați înainte, nu ne supărăm, putem fi complici.:)
Deja ne e dor de ceilalți lucrători, de vară, de întinderea verde și bogată în legume nutritive, pline de soare și vitamine, însă ne mai liniștim dorul comandând coșul cu legume de sezon care se livrează cu abonament, prin înscriere. Astfel, plătind aproximativ 70 lei, îi ajutăm și noi, activ, pe toți cei prinși în programul Ateliere Fără Frontiere și mâncăm legume de sezon cu vitamine, nu creații științifico-fantastice.
Și așa, consumând Superleguma trecută prin atâtea povești demne de filme de acțiune cu multe efecte și cascadorii, devenim și noi Superoameni. E formula aia, tip reclamă, care atrage acum urechile sensibile la orice e cu “super-” în componență. Bună și aia. E stadiul spre transformarea în ceva ce am fost, oameni autentici, cam ca bunicii și străbunicii noștri.