Vin spumant cât e Zarea

Fabrica de bauturi alcoolice ‘Zarea’, București

 

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Se pune un halat. Se patrunde in incinta. Chiar daca se simte miros de alcool, se inainteaza curajos, drept, spre rezervoare. Apoi spre linia de fabricatie. Se asculta explicatiile cu atentie. La orizont…Zarea. Fabrica.

Am aflat cum se fabrica vinul spumant, am intrat, la propriu, in toate detaliile fabricarii…si am stat de vorba si cu directorul general al societatii care are o traditie de peste 100 de ani, domnul Emil Popescu…

Zarea

Zarea este o societate cu vechime, este de o suta de ani pe piata…vad ca si mucegaiul din hrube vorbeste despre asta…

Emil Popescu: Da, mai exact din 1912, cand un cetatean german pe nume Wilhelm Mott a venit in Romania si a creat una dintre primele fabrici de spumante de la noi din tara. Chiar in perioada interbelica firma Mott a fost cel mai mare lucrator de pe piata spumantelor din Romania.

 

Tin minte ca la petreceri numai Zarea se cumpara. Era peste tot, prin magazine, prin casele oamenilor…

Da, Zarea era in acea perioada cel mai puternic brand de spumante in Romania, si acum suntem lideri de piata, poate ca atunci eram cu cote si mai mari de piata, dar interesant este ca atunci si-a extins gama. Imediat dupa al doilea Razboi Mondial s-a dezvoltat productia, de la cea de spumante catre alte domenii de activitate. In toate domeniile de activitate catre care si-a indreptat atentia Zarea, in toate a devenit lider de piata, si la bitter si la lichior, peste tot. Exista mai multe sortimente si mai multe branduri in portofoliul nostru.

Zarea

Nu mai e companie suta la suta romaneasca?

Nu mai este. In 2004 compania s-a privatizat si pachetul majoritar a fost vandut catre o firma din Polonia al carei actionar majoritar este compania  Schloss Wachenheim din Germania, aceasta fiind liderul european in productia de vinuri spumante. Este oarecum o exceptie faptul ca in Romania ne ocupam si de alte produse in afara de spumante, pentru ca la baza, radacinile noastre de pe vremea lui Mott si radacinile lui Schloss din Germania sunt clar nume in domeniul vinurilor spumante.

Este o afacere de succes, ofera multumire?

Stiti ce se intampla, in general daca o sa va uitati pe marea majoritate a cifrelor din companiile de FMGC o sa observam cu totii ca nu sunt cifre de profit spectaculoase si nici la noi nu sunt. Nu facem profit, dar nu avem nici pierdere.

Romanul e bun bautor?

Romanul e bautor, dar nu este totul sa fie bautor sau sa nu fie bautor, depinde, este un echilibru aici intre costuri si venituri. Ca noi incercam intotdeauna sa oferim avantaje maxime catre consumator, adica la acelasi nivel de calitate trebuie sa venim cu un pret mai mic decat competitia. Si la nivelul de calitate chiar putem spune ca oferim produse pentru cei mai exigenti consumatori, dar oferim produse si pentru cei din zona economica.

Zarea

Am vazut ca sunt categorii diferite de sticle, categorii diferite de dopuri, sunt calitati si calitati, unele sunt mai pretioase…

Da, este adevarat,  in primul rand ar trebui sa spunem ca noi suntem una dintre singurele companii din Romania care legam spumante atat prin fermentarea in sticle, cat si prin fermentarea in tanc. Aici ne aflam in sectia de fermentare in sticla si asta este cea mai pretentioasa din punct de vedere calitativ, obtinem si cea mai buna calitate pentru produsul final, cu un periaj foarte fin. Pentru ca presiunile dezvoltate in sticla sunt foarte mari folosim si o sticla mult mai grea, mult mai scumpa, automat se pune si cel mai scump si cel mai inalt calitativ dop care exista pe piata. Deci tot ce compune acest produs este de cea mai buna calitate, astfel incat si produsul final sa fie de cea mai buna calitate.

Planuiti sa extindeti, sa micsorati productia, sau e bine asa?

Stiti cum, consumatorii nostri au cheia, eu nu pot sa va raspund la asta. Daca clientii vor spune ca le-a placut produsul nostru si ca vor sa cumpere mai multe sticle, atunci sigur ne vom extinde, daca ei ne vor penaliza si ne vor spune ca nu am facut un produs bun, atunci ce sa facem, va trebui sa ne restrangem.

Pare ca are perspectiva Zarea , ce vedeti cand va uitati in zare?

Cand ma uit in zare vad lucruri bune, vad un soare care rasare, lumina multa, viitorul suna bine (rade) , sau viitorul e luminos… acum ca suntem la Zarea.

Chiar in tunelul asta vad o luminita…

Da, luminita de la capatul tunelului, Zarea a vazut-o inaintea societatii romanesti (rade). Stiti ca multa lume din economie inca se vaita, dom’le, cand apare luminita aia de la capatul tunelului, cand se termina criza asta odata? Noi suntem mai optimisti.

Sau sclipeste un capacel de la sampanie, ne invita sa mai bem si noi…

Pai trebuie sa bem ca sa dam exemplu. Daca noi nu bem atunci cine sa bea?

Zarea

Se ciocnesc paharele. Se ia ramas bun. Se mai bea un pahar. Se ia din nou ramas bun. Se ciocnesc paharele. Se porneste spre iesire impleticit. Se ia ramas bun. Se zaboveste la un ultim pahar. Se ia ramas bun. Se zaboveste la un ultim pahar. Bun ramas se ia. Ia se ramas bun. Bun se ramas ia. Ramas ia se bun. Buuuun……

 

 

You may also like

4 comments

  • Alex January 23, 2019   Reply →

    Care este denumirea dopului provizoriu??
    Fragmentul a fost taiat in ambele clipuri video.

Leave a comment