‘Casa de Flori’ – creatori de aranjamente florale
[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Merg spre Casa de Flori. Stiu deja din precedente intalniri si chiar de la evenimentele Revistei VIP de minunatele aranjamente florale care ies din mana Dianei. Intru. Chiar e locul florilor acolo, se simt ca acasa, doar au o floare care le poarta de grija si le pune in valoare. Ma gandesc: vizita-vizita, dar nu ma bag, o sa stau deoparte, sunt foarte stingace cand e vorba de flori.
Sa rezumam asa:
- Teama ca n-o sa pot crea nimic din flori, ca le strivesc, ca bajbai, ca orbecai, ca tremur, ca scap toate alea.
- Nu-mi mai e teama. Poate nu o papadie-gigant, dar inel stiu sa fac.
Cum ti-a venit ideea sa te apuci de aceasta afacere?
In facultate am luat cursuri de japoneza si am ramas cu aceasta pasiune pentru tara, cultura, muzica, obiceiuri, traditii, absolut tot ce tine de Japonia. Iar acum 5 ani sotul meu m-a suprins de ziua mea cu un curs de ikebana. Si asa a inceput totul – mai intai cu solicitari de la prieteni si cunostinte, apoi, treptat si foarte natural, pasiunea s-a transformat intr-un business frumos.
Cine te ajuta?
Am o echipa formata in timp, cu care lucrez deja de aproape trei ani. Lucrand de atatia ani impreuna, am reusit sa ne stabilim un ritm, fiecare dintre noi stie ce are de facut, astfel incat, la finalul zilei sa putem fi mandri de ceea ce am realizat.
Ce servicii oferiti publicului?
Decoram evenimente private si corporate, pregatim buchete si aranjamente florale pentru ocazii speciale, organizam workshopuri de aranjamente florale. De multe ori am fost solicitati pentru a decora evenimente cu flori artificiale, pene sau alte variante „nenaturale”, insa am refuzat. Ne plac florile naturale, si asta promovam.
Care au fost cele mai neconventionale solicitari?
In designul floral actual nu cred ca mai putem vorbi despre solicitari neconventionale, ci despre provocari interesante si frumoase, tocmai pentru ca putem iesi din zona de aranjamente clasice. Insa ne-a facut placere sa realizam aranjamente florale cu pesti vii, buchete in forma de evantai, buchete cu flori si fluturi, sa numim numai cateva.
Faci doar pentru Bucuresti?
Partea de livrari buchete si aranjamente florale este dedicata pe Bcuresti, insa evenimente am realizat si in afara orasului, mai ales private.
Cu ce dificultati te confrunti?
Dificultatile tin mai degraba de legislatie, pentru ca in Romania nu este inca pusa la punct o legislatie care sa ne ajute pe noi, floristii, legata de pierderile pe care le avem, de producatorii locali, etc. Insa, eu sunt o persoana foarte pozitiva si nu ma gandesc la probleme, ci la solutiile pe care le putem gasi. Mi se pare pierdere de vreme sa analizez problemele.
Concurenta e mare in acest domeniu?
Depinde din ce punct de vedere privesti: eu nu consider concurenta florariile de la colt de strada, iar piata de design floral este in plin avant. In ultimii 3-4 ani au aparut floristi talentati si impreuna putem educa, in primul rand clientii finali, ca un buchet de flori poate sa arate si altfel decat ceea ce se gaseste pe strada.
De unde luati florile?
In general florile se comanda de la bursa din Olanda, insa sunt foarte incantata de colaborarea cu producatorii locali de flori. Am descoperit cu mare placere ca unele flori crescute la noi sunt mai rezistente decat ce as putea comanda din Olanda, si ma refer aici la trandafirii romanesti, ce pot rezista pana la doua saptamani.
Cu ce alte materiale mai lucrati?
Design-ul floral nu mai inseamna doar flori. Lucram cu scoarta de copac, sarme de diferite culori si dimensiuni (chiar si sarma folosita in constructii), scoici, pietre, materiale textile, structuri din fier, sticla sau plastic, si abia la sfarsit vin florile care intregesc designul. Pentru mine o plimbare in parc, prin padure sau pe plaja, inseamna descoperirea de noi si noi materiale pe care le putem integra in aranjamentele florale, tocmai pentru a scoate in evidenta si mai bine florile.
Tinand cond ca florile sunt perisabile, pierderile sunt mari in acest sens?
Totul tine de cat de bine te organizezi, dar intr-adevar, exista si pierderi.
Cat de multumita esti de afacerea asta? De la o scara de la 1 la 10?
De multe ori spun ca am cel mai frumos job din lume, deci pe o scara de la 1 la 10, as spune ca 20… E foarte multa munca, orele de lucru nu sunt de la 9 la 17, ci dimpotriva, avem multe nopti nedormite, insa, la final, nu exista satisfactie mai mare decat sa stiu ca miresele au fost incantate de ceea ce am creeat special pentru fiecare.
Care este visul tau?
Visul meu…cand am sa il ating am sa vi-l spun! 🙂