Veni, Vidi, Vici via Apulum

Vizită de Lucru la Fabrica de portelan ‘Apulum’, Alba Iulia

 

De ce sa nu recunosc…
Aveam idee de mestesuguri populare, gen olarit, am mai fost in incursiuni prin tara si am pus mana si am stricat cate-o oala sau o farfurie.
Si la Apulum mai fusesem. Cu Song-ul si cu Ioan Luchian Mihalea. Doar pentru a canta colinde, in apropierea Craciunului, printre oamenii care pictau ingerasi si stelute de portelan.

Apulum

Dar acum a fost altceva. In Vizita de Lucru la Fabrica de Portelan Apulum Alba Iulia, invitata fiind de actionarul majoritar, doamna Rodica Vasin.

Rodica Vasin: “Nu ocup o functie, sint actionarul majoritar , coordonez si hotaresc toata activitatea firmei impreuna cu asociatul meu, Alvaro Santini…sintem prezenti in firma in Romania, ne inlocuim 7/10 zile pe luna cu randul, sintem prezenti si in Italia la firma-mama. Sintem owneri care lucram impreuna cu echipa si chiar mai mult: suntem “indragostiti” de munca noastra de la Apulum. De cate ori realizam ce am programat, avem o energie suplimentara pentru a merge mai departe cu noi proiecte.”

Acum am privit totul cu ochii celui care vrea sa faca produse de calitate. M-a invatat chiar responsabila Departamentului cu pricina, doamna Liliana Itul.

Apulum

Am descoperit cu adevarat ceva nou. Obiectele se fac cu rigoare stiintifica. Exista o ordine. Exista niste roboti industriali, niste benzi de productie, niste operatiuni precise, pe care nu le vazusem inainte. Si exista niste oameni cuminti, muncitori, aliniati destept si subtire imbracati, fiindca e cald. Chiar ne gandeam ce bine trebuie sa fie iarna acolo, ca la gura sobei, printre farfurii, castroane si carafe…goale, feriti de orice abuz gastronomic sau ruperi de nori.

Rodica Vasin: “Chiar daca in acest moment nu predomina in productia noastra bibelourile, portelanul, in toate formele lui, este un bibelou, pentru procesul lui de productie in sine. Trece prin atitea miini care cu delicatete, faza cu faza, contureaza produsul. Imi amintesc de o melodie care imi placea in tinerete si inca imi mai place…”Iubire bibelou de portelan”…nu stiam atunci ca voi fi atit de aproape.”

Vara, insa…e ca afara. E ca afara toata tehnologia, dealtfel Apulum lucreaza mult pentru export. Si ar mai fi loc, dar oamenii sunt prea timizi sa vina la angajare. Sau prea lenesi. Inca nu s-a elucidat misterul.

20

Eu am descoperit multe secrete, ca de exemplu faptul ca exista compozitie de aur curat in decorul unor cescute pictate, ca e nevoie de doua treceri prin cuptor si de o glazurare pana sa luam noi produsele de pe raft, ca domnul Boeru lucreaza acolo chiar si dupa ce a iesit la pensie si multe altele…

22

Asa a fost Vizita noastra de Lucru: intensa, plamadita, coapta, glazurata si decorata. Ca o cescuta fina.

Rodica Vasin: “Viitorul?  Il experimentam deja in mediul de afaceri pe plan local, national dar si social ….
Cred ca este foarte importanta educatia, de aici porneste totul, ar trebui sa fie mai mult orientata spre pregatirea pentru viata a tinerei generatii decit spre acumularea inutila a unor informatii, care de cele mai multe ori nu servesc la nimic. De asemenea cred ca oamenii ar trebui sa fie educati in spiritul increderii in ei insisi, pentru ca vremea sa fim umili cu totii a trecut, asta nu poate duce la nimic bun.”
       Si cred ca ar trebui sa incepem cu totii sa respectam regulile jocului, in politica, in afaceri dar si in viata de zi cu zi…si toate acestea de fapt se traduc intr-un singur cuvint ” RESPECT” .

You may also like

Leave a comment