Arbusto Cafe sau cafeaua cum se be

Dacă.

Dac-ar fi ardeleni ar be cafe.

Dac-ar fi moldoveni ar bea cafeluțî.

Dac-ar fi bănățeni, ar bia cafia.

Dar Daniel și Andreea sunt oltenii care drink coffee first, apoi biau cafia, apoi își fac cafeluțî, pe urmă beu cafe, iar în final, epuizați, băură cafeaua aia, dacă tot o făcură. Si, clar, automat, după atâta cafea trecută prin papile, cunosc în detaliu calități diferite, știu surse, ierarhii. Și-și deschid cafenea. Întâi în Marea Britanie, în miezul afacerilor și populației active a mapamondului și totodată în miezul concurenței, nu acolo merge tot omul care vrea să reușească de-adevăratelea?

Acolo am aflat și noi de ei, că vorba bună, românească, circulă repede, mai ales dacă de felul tău faci Vizite de Lucru.

Peste mări și țări

Londra. Într-o vară, cam 2017, artista Mariana Gordan, care ne deschisese amabilă atelierul său din zona Shepherd’s Bush pentru filmare, ne servește cu cafea și nu uită să apese pe cuvinte: este luată de la Daniel, are un mic shop aici, în Shepherd’s Bush, cu toate cafelele din lume. Să-l vizitați, neapărat, și pe el, e foarte pasionat, face treabă excelentă, are o mulțime de povești.

Am gustat cafeaua, ne-a plăcut, și cum era la o aruncătură de băț, am decis să trecem așa, într-o doară, să vedem ce l-a mânat pe acest român spre a face afaceri în Londra, mama businessurilor ei de Londră.

Cînd ești în Londra cu echipa Vizită de Lucru, faci tot ce e de făcut în Londra. Nu lași pe altădată, că nu se știe cînd vine o pandemie și-ți strică planurile. Avem multe de învățat de la fiecare. Să ajungi într-o astfel de metropolă și să reziști aici, ba chiar să te recomande un conațional, e lucru greu. Facem Vizită, clar. Nu știm dacă de Lucru, dar de Binețe, sigur. Am bâjbâit printre mătăsuri indiene, magazine 1 pound everything, ghișee imobiliare, restaurante cu specific libanez, mini-marketuri forfotind și în cele din urmă, am dat de o construcție lipită de zidul principal, transparentă, cu geamuri mari, pictate cu îndemnuri de a bea cafea și am zis, asta trebuie să fie. Asta era afacerea lui Daniel. Era chiar el acolo, după geamuri.

Un tânăr de vreo 30 de ani, cu privirea vie, concentrată, hotărâtă, trebăluind, ștergând mesele înalte,  în continuă mișcare, la ora aceea nu erau clienți, era chiar în a doua parte a dimineții. L-am luat direct cu salutul Noroc la cafea! și atât ne-a trebuit. I s-a luminat fața când a auzit vorba românească. Dar poftim, dar stai jos, nu stau că-s pe grabă, ia uite ce soiuri am ia să-ți deschid borcanul ăsta. E din Columbia. Mmm, miroase bine. Stai, poate îți place Etiopia. Hm, nu mă pricep, dar ia să miros. Dar, înainte, stai să pornim transmisiunea live cu telefonul din dotare. Să afle și prietenii. Zis și făcut. Și am continuat, firesc, mirositul cafelelor, descoperitul poveștilor lor, dar și filmatul pentru comunitatea noastră, interesată de astfel de vitejii. Așa, am fost mai mulți cei care am aflat că Daniel se mutase cu soția sa, Andreea, la Londra, de puțin timp, că aveau o fetiță și că e destul de greu să faci față concurenței în Londra, dar că ei sunt atât de fericiți să facă ce le place și să descopere cele mai bune soiuri de cafea, încât clienții, odată ce i-au găsit, nu se mai pot dezlipi de acest loc și devin fideli, așa putere de convingere le dă pasiunea.

Acasă, la Vâlcea

O poveste frumoasă, de succes, am conchis. Oamenii aceștia au găsit ce le place, au renunțat la balast și și-au făcut viața dorită, departe de meleagurile natale, e drept, dar în inima tumultuoasă a planetei.

Revenim acasă. Trec niște ani. Noi, tot cu Vizita de Lucru. Live-uri în pandemie. Ajungem la Râmnicu Vâlcea și facem ce ne place: transmitem în direct din lumea antreprenorilor cu viziune, lumea oamenilor muncitori, creatori de branduri locale, români., spre a fi mai cunoscuți.

Și, deodată, din senin, mesaj: Bună, văd că sunteți în Râmnicu Vâlcea, sunt Daniel, ne-am întâlnit în Londra la cafeneaua mea. Ne-am întors în România! Am deschis aici în piață o cafenea mică, vă invităm, dacă aveți timp.

Deja cunoșteam marfa. Aveam niște discuții și o ședere la cafea la activ, hăt, tocmai în Londra. Păi să nu ne vedem tocmai în țară? Curiozitatea a intervenit instantaneu. De ce s-au întors? Ce n-a mers? Cât de pasionați de cafea au rămas? Ce au de gând?

Și, fiindcă nu părăsisem zona, am pornit spre Piața Centrală. Și am pornit totodată și live-ul. Din om în om am întrebat. Unde găsim cafea bună? Oamenii, preocupați de cumpărăturile proprii, ne îndrumă, haotico-ironic: Acasă la mine/ La tonomatul de colo/ La supermarket. Și noi: nuuuu, vrem ceva mai de soi, cafea bună, eventual prăjită aici. S-a deschis ceva în apropiere?  Daaaa, mergeți vizavi, sare o doamnă care vindea puieți de pomișori fructiferi. Da! – sare și o altă negustoreasă, e colo, e vizavi, în blocul Cozia! E Arbusto Cafe!

Ce poate face o cafea tenace

Și am ajuns. Și am aflat. Și ne-am bucurat că s-au întors în țară niște oameni energici, puși pe fapte mari, al căror business crește, odată cu familia (Andreea era gravidă cu al doilea copil). Ne-am bucurat să-i revedem pe Daniel și Andreea construind în România o afacere solidă, am intrat într-o micuță cafenea, cu nimic mai prejos ca oricare din marea Londră, cu cele mai performante aparate, cu căni branduite, cu produse atent selecționate, cu cafea prăjită proaspăt la Brezoi, în apropiere, dar și cu atmosferă familiară, cu locuri de muncă oferite tinerilor din zonă, cu dorința de îmbunătățire continuă la activ.

Live-ul a rămas pe Facebook, dar mai mult decît atît, a făcut conexiunea între toți băutorii de cafea din Râmnicu Vâlcea și de peste tot din lume. Daniel a promis celor care vor veni în urma acestei transmisiuni la Arbusto Cafe din Piața Centrală, o cafea din partea case. Noi am plecat, că ne așteptau alte zări, dar am primit ceva mai tîrziu mesaj de la Daniel: După momentul întîlnirii noastre ne-au călcat pragul mulți, foarte mulți să ia cafeaua promisă.

Și poate că mai vin și astăzi, ca live-ul e alive and kicking, cum spune românul.

C-așa be oamenii buni

Ia aruncați o privire pe Vizita de Lucru din Facebook, vedeți Arbusto Cafe din anul 2020, comentați acolo și să vedeți cum primiți o cafea gratis cînd treceți prin Râmnicu Vâlcea, cum o s-o savurați, o să deveniți dependenți și o să descoperiți și cel de-al doilea Arbusto Cafe, cafenea-cofetărie în toată regula, cu bunătățile casei, dar și produse inedite, gustoase, ale făuritorilor români.

Noi așa am pățit. Și vom fi acolo și cînd se va deschide al 333-lea spațiu Arbusto Cafe, pentru că ei oferă cafea cu iubire, cu pasiune, cafea cu autenticitate, cu miros de acasă, indiferent de accent, au și prietenie, căldură, generozitate, fără de care, să fim serioși, nu se poate rezista, la ce tevatură trăim zi de zi.

La mulți ani cu cafea, cafia și cafe bună!

 

You may also like

Leave a comment